Canalblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
Publicité
Deski Brezoneg
25 mai 2017

Ar penn-ognon

AR PENN-OGNON : e-kreiz e bourvechou, eur broñs...

1. Peseurt a welom tre da draoñ ar blantenn ?

2. Peseurt a ziskouez ar penn-ognon trohet a-dreuz ?
3. Penaoa e vez lakeat oll lodennou ar penn-ognon ?
4. Peseurt a welom or al lodenn a zo bet trohet ?
5. An deliou a zeu doh ar broñs a oa e-kreiz ar penn-ognon.

Sellom piz : eur penn-ognon : e stumm ? e liou ? 1. Dibluskom eur penn-ognon seah : sellom piz oh eur bluskenn en ur weled a-dreuz : Jogom anehi : peseurt a zigas da zoñj an trouz bihan a glever ? Ar penn-ognon diblusket : e liou ? e c'hwez ? Peseurt a ra on daoulagad ? Trohom a-dreuz : ha chom a ra seah al laonenn ? 2. Dispartiom oll lodennou an hanterenn a zo or laez. 3. Ha teo int ? Trohomp a-benn. 4. Ar penn ognon "chaotret" : doh p'leah e teu an deliou-mañ ? 5. Gwaskom ar penn-ognon : perag e seblant hanter-houllo ?

Lennom : 1. "Zinyan plusk disêhet ez a liez lodennou, an eil re lakeat er re all, da ober bouedenn ar penn-ognon, c'hwez vad gantañ. 2. E-kreiz ar penn-ognon e kousk eur broñs arhlas, daou a-wechou. 3. Pa chaotr, e tiskarg ar penn-ognon ; kreski a ra ar broñs neu en eur stumma deliou glaz hir a en em veo dor-goust bouedenn ar penn-ognon.

Respontom : Peseurt ho peus sellet or lodenn blad ar penn-ognon ? Petra 'zo e-kreiz ar penn-ognon ? Pegoulz ez implij ar broñs ar vouedenn a zo en-dro dehañ ?

Skrivom ar geriou a vank : er memez amzer ma tiskarg ar penn-ognon, e kresk ar... (broñs) en e greiz.

Deskom : Unan pe meur a vroñs a zo pourvechoù boued en-dro deho a  z a da ober ar penn-ognon.

 

L'OIGNON : au milieu de réserves, un bourgeon...

1. Que voyons-nous tout en bas de la plante ?
2. Que montre l'oignon coupé en travers ?
3. Comment sont disposées les différentes parties de l'oignon ?
4. Que voyons-nous sur la partie coupée ?
5. Les feuilles proviennent du bourgeon qui était au cœur de l'oignon.

Observons : un oignon : forme ? couleur ? 1. Épluchons un oignon sec : observons une pelure par transparence : froissons-la : que rappelle le bruit produit ? L'oignon épluché : couleur ? odeur ? Que font nos yeux ? Coupons en travers : la lame reste-t-elle sèche ? 2. Séparons les différentes parties de la moitié du haut. 3. Sont-elles épaisses ? Coupons en long. 4. L'oignon "monté" : d'où viennent ces feuilles ? 5. Pressons l'oignon : pourquoi paraît-il à moitié vide ?

Lisons : 1. Sous des pelures desséchées, la chair odorante de l'oignon est formée de plusieurs parties emboîtées. 2. Au cœur de l'oignon dort un bourgeon verdâtre, parfois deux. 3. Lorsqu'il "monte", l'oignon se vide ; le bourgeon se développe alors en formant de longues feuilles vertes qui se nourrissent aux dépens de la chair de l'oignon.

Répondons : Qu'avez-vous observé sur la partie plate de l'oignon ? Qu'y a-t-il tout au cœur de l'oignon ? À quel moment le bourgeon utilise-t-il la chair qui l'entoure ?

Complétons : en même temps que l'oignon se vide, le... (bourgeon), au centre, se développe.

Apprenons : L'oignon est formé d'un ou de plusieurs bourgeons qu'entourent des réserves de nourriture.

 

 

 

Publicité
Publicité
Commentaires
Deski Brezoneg
Publicité
Archives
Publicité